Орешарски уреди 100 млн. евро за младежка заетост 27.06 | 17:08

Кабинетът няма да подаде оставка, докато има подкрепата на парламента

От Десислава Маданска

Най-малко 100 млн. евро ще получи България за насърчаване на младежката заетост през следващите няколко години. Това заяви премиерът Пламен Орешарски в Брюксел, където бе посрещнат от Сергей Станишев за работен обяд на Партията на европейските социалисти (ПЕС).

По-късно министър-председателят ще участва в Европейския съвет, предаде БНР.

Очаква се на съвета за младежка заетост да бъдат одобрени общо 6 млрд. евро. Със сумата, която ще получи страната ни, ще бъде намалена безработицата и ще се насърчи наемането на младежи.

Относно европейския проект за газопровод "Набуко" премиерът посочи, че ще е по-добре да не бъде прекратявано изпълнението му.

"Все пак от всички страни от "Набуко" България е в най-добра ситуация, защото е най-близо до трасето, което ще мине през Гърция, така че ние, надявам се, тогава да имаме колекторна връзка, така че да реализираме вече диверсифицирани доставки", посочи Орешарски. 

В сряда от съобщение на OMV стана ясно, че консорциумът "Шах Дениз II" е отхвърлил "Набуко Запад" като трасе, през което да минава тръбата, доставяща азербайджански газ за Централна Европа. Проектът имаше за цел да набави газ за Европа от Централна Азия по различно от руското трасе и така да се диверсифицират доставките на синьо гориво. Основният ресурс трябваше да идва именно от Азербайджан. 

Относно ситуацията с протестите у нас премиерът отрече да е намеквал за възможна оставка. По думите му кабинетът няма да подаде оставка, докато има подкрепата на парламента.

Водещи

Най-четени