Освен подаръци Коледа донесе и много бебета 26.12 | 14:51

30 бебета проплакаха в София, 20 в Пловдив, 11 в Бургас

От Ралица Стоянова

30 бебета са се родили през последните два празнични дни в Първа акушеро-гинекологична болница "Света София” в столицата.

17 от бебетата са момичета, а останалите 13 – момчета, съобщи дежурният педиатър д-р Елена Семерджиева, цитирана от bTV.

Teнденцията от последните години, като брой на ражданията, се запазва и тази година. Има много слабо намаляване, отчете д-р Райна Ковачева.

Сред новородените в дните на Рождество в Първа АГ болница обаче няма Христо и Христина. Повечето родители предпочитат да не кръщават децата си на празника, за да могат да празнуват отделно рожден и имен ден.

Сред 30-те бебета има две, които са родени по-рано и в момента са настанени в кувиоз.

В Деня на бащата може да се отбележи още една трайна тенденция - желанието на повече татковци да присъстват и участват в раждането. От 10-15 раждания на денонощие, такова желание заявяват двама-трима от бащите.

20 бебета са родени в Пловдив между Бъдни вечер и Коледа. Там обаче са спазили традицията - повечето от тях се казват Христо и Христина. Среща се и по-модерният вариант - Кристиян.

Празничните дни бяха натоварени празнични за родилните отделения в града. В многопрофилната болница в Пловдив, която обслужва целия южен регион, навръх Коледа се ражда първото бебе.

В МБАЛ Пловдив са се родили пет деца, три момченца и две момиченца.

Необичайно много деца са родени в МБАЛ Бургас на Коледа. На бял свят са дошли 11 деца.

Две момиченца и две момченца са се родили навръх Коледа в Разград, съобщи Десислава Симеонова, акушерка в МБАЛ-Разград, цитирана от агенция "Фокус". И четирите дечица, и майките им са в добро здраве.

Водещи

Най-четени