Осветяват входовете към София от двете магистрали 20.02 | 09:38

Общината представи програма за подобряване на уличното осветление в София

От Георги Георгиев

От Столичната община планират два от основните входове на София да бъдат осветени отново, съобщиха от Столична община, цитирана от БТА.

С улично осветление ще са несветещите участъци в момента откъм магистралите "Тракия" и "Хемус". Общо 58 нови стълба с близо 120 лампи ще осигурят двустранното осветяване на бул. "Ботевградско шосе" от разклона за кв. "Кремиковци" до пътния възел с Околовръстния път.

Нови лампи ще светят и в участъка по бул. "Цариградско шосе" от разклона за с. Герман до пътния възел с Околовръстния път.

Там няма да се наложи да се поставят нови стълбове, но сегашните ще трябва да се почистят и ремонтират. Освен това ще трябва да се изградят и нови електрически табла. По участъка ще светнат над 130 нови лампи.

Общината планира да изгради мрежа и да постави улични лампи на 30 улици и карета от улици, като други 29 улици и карета от улици ще бъдат ремонтирани.

Софийското улично осветление е изградено основно от натриеви лампи с високо налягане, като малка част от светещите върху стълбовете тела са с живачни и метал-халогенни лампи. Осветителните тела с натриеви лампи все още имат по-добри характеристики от модерното в последните години LED-осветление, което засега се използва за светещите тела в парковете, пешеходните зони и ненатоварените като трафик улици.

Столичната община и "Улично осветление" са реализирали съвместно няколко пилотни участъка с такъв тип осветление - ул. "Коритник", ул. "Ген. Ив. Чернаев", ул. "202", градинката при църквата "Света София", парка "Гео Милев",  кв. "Бухово".

С новия тип осветление се осветяват и парк "Студентски", парка пред ОКИ "Красно село", улици в град Банкя. На някои от телата в парк "Студентски" и парка пред културния дом "Красно село" са монтирани фотоволтаични панели, с което осветлението през нощта става чрез акумулираната слънчева светлина през деня.

В последните години общината предвижда в бюджета си средно по 10 млн. лв. за улично осветление. Половината от тези пари са за отстраняването на аварии, възстановяването на въздушните захранващи проводници на уличното осветление на местата, където ЧЕЗ си подменя стълбовата мрежа. Половин милион лева от тези пари са за подмяна на осветителни тела, а останалата част от парите са за заплащане на консумираната енергия.

За последните три години са възстановени 410 километра въздушна мрежа, захранваща уличните лампи в крайградските райони. Подменени са 8 400 стари осветителни тела по уличните стълбове.

От "Улично осветление" обаче отчитат, че са необходими много по-големи инвестиции в мрежата за улично осветление. Според дружеството не е достатъчно само поставянето на нови осветителни тела, а и подмяна на останалите елементи на осветителната система - кабели, стълбове, захранващи табла, които са силно амортизирани и са причина за честите аварии.

Водещи

Най-четени