Осигурени за условия за Програмата за сътрудничество със Сърбия 19.09 | 15:39

Целта е укрепване на конкурентоспособността на българо-сръбския регион

От Филипа Тодева

Правителството предлага на Народното събрание да ратифицира междуправителствения меморандум на България и Сърбия за участие в двустранната програма за трансгранично сътрудничество по Инструмента за предприсъединителна помощ, както и на протокола за изменението му. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Влизането в сила на документите осигурява пълноценното участие на страната ни в Програмата, чиято стратегическа цел е да се подпомогне конкурентоспособността на българо-сръбския трансграничен регион и да се осигури устойчивост на развитието му чрез сътрудничество в икономическата, социалната и екологичната области.

Три са специфичните цели на Програмата и те са свързани с модернизиране на инфраструктурата, увеличаване на икономическата синергия и популяризиране на принципите на устойчивото развитие на региона.

Програмата за трансгранично сътрудничество България-Сърбия се финансира по Инструмента за предприсъединителна помощ и публични средства от държавните бюджети на двете страни, като общият й бюджет е 25 016 946 евро.

Бенефициенти по нея могат да бъдат правителствени и неправителствени организации и институции от съответните гранични региони – общини, областни администрации, регионални структури на централната администрация, научно-изследователски институти, училища, центрове за обучение, търговски камари, администрации на природни паркове и др.

Водещи

Най-четени