Осигурени са над 1.2 млн куб. м. дърва за огрев за населението 06.08 | 18:55

До момента общо реализираната дървесина е около 300 хил. куб. метра

От Елица Елефтерова

Държавните горски предприятия имат готовност да предложат общо над 1,22 млн. куб. м. дърва за огрев за директни продажби за задоволяване нуждите на населението.

До момента общо реализираната дървесина е около 300 хил. куб. метра, което е 24% от общия обем. Изоставане се наблюдава при Южноцентрално държавно предприятие, Смолян и Югозападно, Благоевград, съответно с реализация от 19% и 18%, съобщават от пресцентъра на Министерство на земеделието.

Северозападното предприятие в гр. Враца е с най-много продажби 46% от плануваните за  годината. Продажната цена на дървата за огрев, добивани от самите лица варира между 12 и 16 лв. за кубичен метър за широколистните и за иглолистните съответно от 5 до 11 лв.  

Физическите лица закупуват дърва на корен за лична употреба от горските територии, собственост на общината, в която е постоянният им адрес или по списъци, изготвени от кметовете на общините или на населените места.

Цените на дървата, предлагани от горски склад варират между 30 и 36 лв. за широколистните и средно 22 лв. за иглолистните. Цените не включват разходите за трансторт, товарене и разтоварване.

Тези дейности се заплащат от купувачите. Освен директните продажби на физически лица от държавните горски и ловни стопанства, дърва за огрев се предлагат и от  фирми, закупили дървесина след провеждане на търгове от  стопанствата.

Водещи

Най-четени