Осигуряват "водна помощ" за най-бедните домакинства 22.10 | 14:00

Системата за социално подпомагане ще поеме част от сметките

От Десислава Маданска

Системата за социално подпомагане ще поеме изплащането на част от сметките за вода на най-бедните домакинства. Това заяви зам.-министърът на регионалното развитие Добромир Симидчиев при представяне на проектостратегия за ВиК сектора, информира БТА.

Документът предвижда системата да поеме разликата между границата на поносимост на водната услуга и реално потребеното количество вода. За целта годишно ще са нужни около 18-20 млн. лв., което най-късно може да бъде заложено от 2015 г.

Симидчиев обясни, че очаква от социалното министерство да предложат конкретен механизъм, по който това може да бъде осъществено.

По закон сега границата на поносимост на водната услуга предвижда 4% от средния доход за региона на едно домакинства да отиват за сметката за вода.

"Това обаче означава за десет, двадесет, тридесет процента от най-бедното население тази сметка като процент да надвиши 10 и дори 15%", каза зам.-министърът.

Той даде примерен модел как точно ще действа "водната помощ" за тези домакинства – ако за определен регион се знае, че 4% се равняват на 16 лева, когато сметката за вода надвиши тази сума, разликата се поема от системата за социално подпомагане. 

По думите му се очаква до десет години средно повишението на цената на водата да е с около 30-40%. Проектостратегията предвижда още максимално усвояване на европейските средства за сектора, повишаване на ефективността на ВиК дружествата, което ще им позволи достъп до кредитния пазар, повишаване на цените на услугата постепенно във времето до границата на поносимост за потребителите.

Според зам.-министъра, освен тези мерки, ще е нужна и държавна субсидия под формата на капиталови трансфери, като последната годишна сума е била между 100 и 200 млн. лв.

Водещи