Осми ден мъките за Мизия не стихват 10.08 | 11:56

В най-ниските части има 1 метър вода

От Христина Рафаилова

Мизия  продължава да тъне във вода. В най-ниската част на града все още има метър вода. 

Заради неприключитлото отводняване почистването може да се осъществява само в някои части на населеното място, информира БНР. Вече 8 ден продължават усилията града да бъде освободен от хватката на водата. 

"В ниските части се отводнява с мощни помпи с голям дебит", каза старши комисар Васил Василев, ръководител на Кризисния щаб в Мизия. С по-малки помпи се работи за отводняване на дворове и домове. 

В залятия квартал вече са отводнени  училищата и детската градина. 

Старши комисар Василев призова за доброволческа помощ при почистването на вече отводнените постройки. В бедстващия град сградите са покрити с мухъл, дворовете са в тиня и има много едри и по-малки боклуци, които са били влачени от приливната вълна. Много от пострадалите са възрастни и самотни хора, които няма да успеят сами в почистването. 

В момента там има 30 души, дошли по своя воля на помогнат на страдащите. Те се включват в  събирането на тинята и унищоженото имущество, информират от БЧК. Доброволците носят ленти, за да не се намесят измамници, целящи да се възползват от човешкото нещастие. 

В града продължава да има остра нужда от питейна вода. Хората се изхранват с консерви и с храна от полевата кухня на военните. Все още е остра нуждата от лопати, ръчни колички, гумени ботуши и ръкавици, защото мащабното почистване на рухналите постройки, удавените животни, унищоженото имущество, мухлясалите сгради и тинята тепърва предстои.

Водещи