Основните хранителни продукти на промоция преди Коледа 03.10 | 08:38

Промоциите са насочени към хората с най-нисък доход

От Елена Кирилова

Предстоят коледни промоции на десетте основни хранителни продукта, разкри министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов в ефира на БНТ.

До това решение е стигнато на 2 октомври по време на среща на представители на министерството с големите хранителни вериги.

По думите му взетото решение е промоциите да започнат много преди самия празник и да обхванат предимно хранителните продукти. Инициативата е насочена преди всичко към хората с най-ниски доходи в България.

Министърът подчерта, че цените на основните продукти са пределно ниски и не предстои поевтиняването им. Отказът от увеличението е породен и от ниската покупателна способност на хората.

Уговорката е промоциите да касаят само стоки, произведени в България. Когато се търси продукт, произведен у нас, това е добре да страната, твърди министърът.

Найденов потвърди, че се подготвя промяна в законодателството, така че то да бъде още по-рестриктивно към търговските вериги, с цел защитаване на интересите на българските вериги. Причината за това е натискът от страна на големите чуждестранни вериги.

С промяната в закона ще бъдат защитени българските производители чрез съкращаване на срока за обложено плащане.

Проверките на Агенцията по храните продължават да бъдат засилени.

Водещи

Най-четени