Оспорват данните на НСИ от Преброяване 2011 27.07 | 17:21

Центърът за демографска политика иска да се изясни броя на всички етноси у нас

От Ивелина Георгиева

Центърът за демографска политика оспори данните от преброяването на населението, изнесени от Националния статистически институт (НСИ) през изминалата седмица.

Резултатите от националното преброяване не дават отговор на въпроса за етническата структура на обществото и религиозните възгледи на населението. Това обясни проф. Петър Иванов, който е член на Центъра за демографско развитие.

Той изкритикува практиката, че въпросите в преброителната карта за самоопределяне по етническа група, майчин език и вероизповедание са доброволни. Така в окончателните резултати става ясно, че 700 хиляди са пожелали да не отговорят на тези въпроси.

Според Костадин Костадинов, член на Центъра за демографска политика и заместник-председател на ВМРО въпроси като вероизповедание, етнос и майчин да не са задължителни е най-големият абсурд на това преброяване. Той цитира твърдение на един от главните мюфтии в България, който посочва, че у нас живеят 2 милиона мюсюлмани.

Проф. Петър Иванов го подкрепи с цитат от изказване на просветния министър Сергей Игнатов по време на откриване на учебната година през 2010 г., в което той казва, че за 48 % от първокласниците майчиният език не е български.

Проф. Иванов категорично застана против данните на НСИ, че ромското население намалява. Той припомни, че според резултатите на НСИ ромите у нас са 300 хиляди, което означава, че средно една ромска жена ражда по едно дете. По данни на демографския център 65% от ромските семейства имат над 3 деца.

Т.е., ромските жени раждат 17, 4% повече от българските, което е в абсолютно разминаване с данните от НСИ, категоричен е проф. Петър Иванов.

Представителите на демографския център посочиха още много абсурди и мистерии във въпросите от анкетната карта и резултатите от тях.

Костадинов уточни, че са поискали среща с ръководството на НСИ, на която ще изискат да се направи допълнително проучване на тези 700 хиляди души, които не са отговорили на въпросите за етнос, вероизповедание и майчин език.

Според Костадинов с така поднесените резултати националното преброяване е неточно и не е довършено. От Центъра за демографска политика ще настояват да се изясни и броя на всички етноси у нас.

Водещи

Най-четени