Остава бедственото положение в Раднево, Гълъбово, Мъглиж и Николаево 11.12 | 15:19

Дигата около подстанция „Гълъбово” вече е завършена и е започнало отводняване

От Филипа Тодева

Остава в сила бедственото положение в общините Раднево, Гълъбово, Мъглиж и Николаево, съобщиха от пресцентъра на Областна управа в Стара Загора.

Непосредствено след края на днешното заседание на кризисния щаб областният управител инж. Георги Ранов проведе разговор със Стоян Георгиев, ръководител на яз.комплекс "Копринка”, след който стана ясно, че от 12:00 часа количеството на изпусканата през изпускателите на язовира вода е намалено от 120 на 100 куб. метра в секунда.

От тях по река Тунджа се изпускат 88 куб. метра в секунда, а по канала за Стара Загора се изпускат 12. Техническият обем на язовира е 142 млн. куб. метра. В момента в язовира има 137 млн. Притокът в язовира е 75 куб. метра в секунда.

В село Нова махала, община Николаево, започва евакуация на около 140 души от над 40 къщи, които са наводнени от излязлата от коритото си р. Тунджа. Екипи на РДПБЗН са на място и следват указанията за евакуация на общинското ръководство, съгласно Общинския план за защита при бедствия. На място е осигурена водоноска с питейна вода от ВиК Стара Загора.

От ОДМВР Стара Загора ще изпратят допълнителни екипи в с. Нова махала. Евакуираните хора ще бъдат настанени в спортната зала в Николаево. В с. Елхово детската градина е затворена. От БЧК стартират дарителска акция за набирането на дезинфектанти, бутилирана минерална вода, препарати за лична хигиена и консервирана храна за пострадалото населението. В сборния пункт ще присъства и експерт от Агенцията по безопасност на храните, който да следи за качеството на предоставяната от дарители храна. (Подробности за акцията вижте в прикачения текстов документ БЧК акция).

В Мъглиж обстановката постепенно се нормализира, съобщи кметът Господин Господинов. Най-големият проблем е в компрометиран участък от пътя за с. Сливито. От ОПУ Стара Загора ще изпратят на място инженер-строител, който да направи оглед и да се предприемат мерки по укрепване на пътното платно.

В Раднево са евакуирани 14 деца и 9 възрастни от ромския квартал на града. Детската градина в с. Сърнево е затворена до събота.

Дигата около подстанция "Гълъбово” вече е завършена и е започнало отводняването на подстанцията, след което ще започне и технологично почистване. В общината няма селища без вода и ток. Водата по ВиК мрежата не е годна за пиене в селата Бенковски, Пшеничево, Сърнево, Елхово (общ. Николаево) и част от с. Диня. В тези района са осигурени водоноски. От РЗИ извършват непрекъснат контрол за качеството на питейната вода.

До всички кметове и кметски наместници са изпратени предписания. От ЕVN информираха, че в цялата област няма населени места без електрозахранване.

Пътят Стара Загора – Казанлък все още е затворен, като се очаква до часове да бъде отворен за движение. Всички останали пътища в областта, включително и двата прохода – Шипка и Прохода на Републиката, са проходими и движението по тях е нормално.

Няма сигнали в Агенцията по безопасност на храните за масови случаи на умрели животни в големите ферми в с. Нова махала, съобщи директорът д-р Дамян Миков, като уточни, че има единични сигнали за починали животни в частни стопанства. След оттегляне на водата екарисажни автомобили ще бъдат изпратени на място, за да ги извозят. Областният управител инж. Ранов обобщи, че макар и бавно цялостната обстановка се успокоява и институциите работят в добра координация по между си.

Водещи

Най-четени