Остава тежко положението в Роман 30.06 | 17:00

След спада на нивото на река Малък Искър, водите й, които бяга залели улици в Роман

От iNews.bg

В наводнения от пороите град Роман, където е в сила частично бедствено положение, започна разчистването на пораженията и изпомпването на водата от имотите на хората. Все още в района има хора без ток, съобщава БНР. Токът ще бъде пуснат, след като бъдат отводнени всички засегнати имоти. Това е предпазна мярка след снощния нещастен случай, при който загина 61-годишен мъж. Той е починал на място при включване на необезопасена електрическа помпа, с която е имал намерение да отводни мазето си.

След спада на нивото на река Малък Искър, водите й, които бяга залели улици в Роман, се отдръпнаха в речното корито. Това направи възможно отводняването с помпи на залетите имоти. 4 екипи на Гражданска защита отводняват приземните етажи, мазетата и дворовете на засегнатите близо 100 къщи и няколко жилищни блока. Вече са отводнени над 50 засегнати имота. Пострадалите изхвърлят съсипаната покъщнина. Най-голям проблем за тях е калта, която е навсякъде в наводнените помещения:
"Водата беше около 70-80 см в градината. В кухнята е около 50-60 см. Калта я изнасяме на улицата, откъдето ще се изчисти с багери. На места има тиня около 15 см. Много са щетите".
Следобед ще започне работа по описване на щетите, съобщи кметът на Роман.
Изключени са и помпените станции на ВиК по поречието на река Малък Искър, където водоснабдяването в 3 села ще осигуряват водоноски. 
В Етрополе бедственото положение вече е отменено. И там река Малък Искър наводни десетки къщи и улици. 
б
Частично бедствено положение е обявено и в плевенското село Горна Митрополия. Наводнени са десетки къщи, бедстващи хора обаче няма. Екипите на пожарната продължават изпомпването на водата от къщите след падналия проливен дъжд през вчерашният ден. Кметът Атанаска Василева допълни:

Водещи

Най-четени