Оставаме без магистрали, ако виадуктите не се ремонтират до 2022 г. 22.08 | 18:02

Наесен АПИ започва да отстранява проблеми по 5 съоръжения на „Тракия“ и „Хемус“

От iNews.bg

Виадуктите по магистрала "Хемус" не са ремонтирани близо 40 години. Това стана ясно днес, след като от Пътната инспекция провериха как вървят ремонтите на два от тях - този при тунел "Витиня" и "Коренишки дол". След срутването на моста в Генуа, при който загинаха над 40 души и у нас бяха разпоредени спешни инспекции на основните пътища. От АПИ заявиха, че ако виадуктите не бъдат ремонтирани до 3 - 4 години - магистралите трябва да бъдат затворени, предаде БНТ. Изчисленията показват, че през следващите 3 години ще са нужни над 130 милиона лева, за да се укрепят съоръженията само на автомагистралите.

Виадуктът при тунел "Витиня" е с дължина 225 метра и е в експлоатация от 1984 г. Основен ремонт досега не е правен. От Пътната агенция признаха, че секторът е системно недофинансиран. Винетната система генерира около 300 милиона лева, които се оказват недостатъчни.

Ремонтите на виадукта ще струват 8 милиона лева. До момента са възстановени всички носещи стълбове. Предстои саниране на пътната плоча, тротоарните конзоли и фугите на съоръжението.

До края на октомври месец се очаква да приключи и ремонтът на дясното платно на виадукта "Коренишки дол", а през следващата година да се ремонтират колоните на лявото. Ремонтът ще струва 25 милиона лева. Съоръжението е с дължина 481 метра и е в експлоатация от 1986 г.

От Пътната агенция заявиха, че са открили пропуски в строителството. Най-фрапантните грешки са при начина на отводняване. През есента започват нови ремонти на общо пет мостови съоръжения. Три на автомагистрала ,,Тракия" и две на ,,Хемус".

Водещи

Най-четени