Остават митингите близо до храмове 23.06 | 13:59

Парламентът не забрани митинги близо до молитвени храмове по време на служба

От Кремена Бедерева

Парламентът не забрани събрания, митинги и манифестации да се организират в непосредствена близост до обредни, молитвени или богослужебни домове, храмове или манастири по време на служба.

Със 17 гласа "за", 11 - "против" и 57 въздържали се депутатите отхвърлиха на първо четене промени в Закона за митингите и манифестациите, предложени от Христо Бисеров (ДПС).

С предложените промени трябваше да се разширят териториалните ограничения за организиране на публични прояви, заради зачестилите напоследък агресивни опити за ескалация на верска нетърпимост, според вносителя. Целта била да се опазят основните човешки права.

iNews припомня, че на 20 май имаше сблъсъци пред столичната джамия, при които привърженици на партия "Атака" и отишлите на петъчната си молитва мюсюлмани влязоха в ръкопашна схватка.

Впоследствие, бяха демонтирани тонколони, които са в предверието на джамията "Баня Башъ", за да се намали звукът, който се чува навън от петъчната молитва, съобщи главният мюфтия Мустафа Хаджи. Тогава той обеща пред молитвения дом да има хора, само ако той е запълнен.

Водещи

Най-четени