Оставиха в ареста избягалия затворник, който сътвори екшън в Силистра 01.07 | 13:53

Дългото досие на Димитър Братанов включва заплахи, отвличания и дори бомбени атентати

От iNews.bg

Силистренският окръжен съд остави в ареста 40-годишният криминално проявен Димитър Братанов.

Избягалият от варненския затвор Димитър Братанов беше привлечен като обвиняем за въоръженото отвличане на таксиметров шофьор, извършено на 29 юни 2016 г. при условията на опасен рецидив, както и за държане на два пистолета и боеприпаси.

За първото престъпление законът предвижда наказание от 10 – 20 години или доживотен затвор.

Около 12:00 часа на 29 юни 2016 год. издирваният заради бягство от варненския затвор на 31 май Братанов бил засечен от полицейски служители в центъра на Силистра. При опит да бъде задържан, 40-годишният мъж насочил пистолет към таксиметров шофьор, качил се в таксито и му разпоредил да кара.

Полицейската кола последвала таксито по улиците на Силистра. Тогава Братанов стрелял срещу служебния автомобил. След като разбрал, че не може да избяга, наредил на шофьора да спре и се скрил в къща. Районът бил отцепен и след преговори с полицейските екипи, избягалият затворник се предал доброволно.

Задържан е с пистолет "Макаров" с патрон в цевта, още един пистолет с шест патрона в барабана, както и с торбичка с 42 патрона.

Димитър Братанов, известен в Силистра с прякора Кокала, е изтърпявал присъда за отвличане и заплаха за убийство в затвора в Белене. Оставало му да изтърпи още 1 година един месец и два дни от наложеното наказание от 4,6 г. лишаване от свобода и бил преместен във варненския затвор. В богатата си криминална биография той има 10 присъди, като е бил осъждан и за участието в бомбения атентат над дома на бивш окръжен прокурор в Силистра.

Водещи

Най-четени