Оставката на правителството била за успокоение на протестите 20.02 | 21:08

Протестите имали своята изцяло икономическа подбуда, смята Цецка Цачева

От Кремена Бедерева

Призивите, които се чуха от страна на младите хора за изгонване на партиите от управлението, са "тревожни", коментира председателят на НС Цецка Цечева в студиото на TV7.

След поредица от протести в цялата страна срещу монополите и високите цени, вчера вечерта се стигна до насилие и проливане на кръв на Орлов мост в София.

Днес премиерът Борисов подаде оставката на 41-вото правителството. Председателят на Народното събрание Цецка Цачева гостува в коментарното студио на TV7. По думите й събитията от днешния 20-и февруари доказват за пореден път качествата на Борисов като лидер на ГЕРБ и правителството.

Премиерът многократно е доказал, че умее в решаващи моменти да намира бърз отговор, такъв, който му дава възможност от една страна да поеме отговорността за това, което се случва, и в същото време този хаос, който от снощи се разгръща по улиците, да бъде усмирен, каза Цачева.

След подадената оставка, нещата остават в ръцете на президента Росен Плевнелиев.

Утре в 9 часа в пленарната зала започват дебатите за сформиране на нов кабинет. ГЕРБ и опозиционните партии през днешния ден категорично заявиха, че няма да участват в състава на временно правителство.

Цецка Цачева очаква утре (21-ви февруари) всички партии да са отказали сформирането на кабинет в рамките на това Народно събрание и документите да са внесени при президента. Той ще има нелеката задача да сформира служебно правителство, което в рамките на два месеца ще трябва да проведе избори. Президентът ще трябва да разпусне Народното събрание и да насрочи предсрочни избори.

Цачева коментира протестите от изминалата седмица, като посочи, че те имат изцяло икономическа, а не политическа подбуда и поради това исканията на хората са справедливи.

В последната стенограма от Министерски съвет днес се вижда, че премиерът Борисов е започнал заседанието с думите, че днес е щял да увеличи пенсиите и заплатите с 50%, но е решил вместо това да подаде оставка. Това, по думите на председателя на НС, е иронична реплика на министър-председателя към предизборните лозунги на левицата за увеличение на доходите.

Цачева коментира, че доходите на един народ не зависят от едноличната воля на министър-председателя и управляващите, те са резултат от това, което сме произвели и ресурса, който имаме в държавата.

Цачева призна, че отказът на левицата днес да се яви в пленарна зала, показва, че лимитът на доверие към този кабинет е изчерпан. Смисълът на оставката на правителството по нейните думи е бил именно в овладяване на напрежението по улиците и успокояване на гражданите – което вече се наблюдава.

Когато едно правителство работи под натиск и няма доверието, такова, каквото то очаквало и винаги е заявявало, останалото е ...месец, два – няма смисъл, коментира Цачева.

Водещи

Най-четени