Осъдиха Лечков на 2 години зад решетките 14.01 | 17:51

Бившият кмет на Сливен е признат за виновен по две обвинения

От Ралица Стоянова

Бившият кмет на Сливен Йордан Лечков е получи 2-годишна ефективна присъда от Окръжния съд в Стара Загора.

Той е признат за виновен по две от повдигнатите му обвинения. Едното е за неизгодна сделка за водния цикъл на Сливен и щета за 571 783 лева. Другото обвинение пък е квалифицирано като принуда върху директора на териториалното звено на Агенцията за приходите в Сливен Петко Дюлгеров, съобщава агенция "Фокус". 

 В 15-дневен срок бившият кмет на Сливен има право да обжалва пред Апелативен съд – Пловдив. Ако влезе в сила, присъдата ще бъде излежана в затворническо общежитие.

През септември 2011 г. Ямболският окръжен съд постанови 3-годишна условна присъда за бившия сливенски кмет. Бургаският апелативен съд обаче върна делото заради допуснати съществени нарушения на процесуалните правила и немотивиране на присъдата.

На 12 юни 2012 г. Лечков отново беше осъден от Ямболския окръжен съд на 2 години и половина условно, с 3-годишен изпитателен срок.

Съдът го призна за виновен за длъжностно престъпление и ощетяване на общинския бюджет. Съдът прие, че Лечков е предоставил недвижим имот - частна общинска собственост - бивш казармен район, за ползване от местни фирми, без да направи публичен търг или публично оповестен конкурс за сключване на договор за наем и по този начин е ощетен бюджетът на общината с над 671 000 лева.

Най-четени