Осъдиха на смърт българите, хванати с дрога в Малайзия 31.10 | 14:56

Соченият за организатор е освободен поради липса на доказателства

От Владислав Рашков

Двамата българи, които бяха задържани за пренасяне не наркотици в Малайзия, са осъдени смърт, съобщи Министерството на външните работи.

Адвокатът им уточни, че лицата Иван Костов и Георги Бакалов са осъдените, а третият задържан Георги Георгиев е осободен и върнат в България поради липса на доказателства.

Костов и Бакалов получават смъртни присъди, защото били наясно, че пренасят наркотици. За организатор на наркоканала се смята, че е Георгиев, но поради липса на доказателства той не е осъден, става ясно от решението на съда.

На 18 май 2011 г. на международното летище "Султан Исмаил” тримата българи Георги Георгиев, Иван Костов и Георги Бакалов бяха задъжани с 5,6 килограма амфетамин на стойност 1,5 милиона рингита (497 хиляди долара).

Двамата осъдени твърдяха, че не знаят, че пренасят забранени субстании, мислейки, че носят виагра.Адвокатът им посочи, че не са имали право да проверяват какво носят, уточни адвокатът им. Тяхната задача е била да пренесат стоката през граница.

България е изпратила несъгласието си от произнесени присъди и ще поиска съдействие от Европейската служба за външно действие, която има представителство в Куала Лумпур.

България няма дипломатическо представителство в Малайзия

Осъдените ще обжалват присъдата си, уточниха от МВнР.

Водещи

Най-четени