Осъдиха телефонни измамници в Пловдив 13.05 | 15:48

Те за няколко месеца са си присвоили над 104 000 лева

От Лазар Тодоров

В Пловдив осъдиха телефонни измамници на по седем и половина години затвор. Ивайло Гулев, Филип Стойчев и Емил Фердев са признати за виновни, че в период за няколко месеца през 2010 година са извършили измами на граждани по телефон, чрез които са си присвоили общо 104 487 лева.

Това съобщиха от пресцентъра на Съдебната палата в Пловдив.

Установено е, че тримата заедно с друго лице, което е останало неизвестно в хода на разследването, са измамили 9 души и деянието представлява особено тежък случай. За извършването на телефонните измами групата се свързвала и с други лица, всеки от които имал определена роля в организираната за целта схема "задържан е близък за убит при ПТП човек".

Те се обаждали на произволни телефонни номера и след като се представяли за длъжностно лице, съобщавали, че "може да се уреди задържаният родственик да бъде пуснат, но срещу определена сума".

През това време неустановеният от групата влизал в ролята на близкия и проплаквал в телефона и силно притеснените, обикновено възрастни жени, оприличавали гласа на този на близкия си и намирали исканата сума.

Водещи

Най-четени