От 1 юли започва раздаването на кредити за саниране на сгради 25.06 | 16:31

МРРБ ще подпомогне финансово с 50% собствениците, желаещи да санират сградите си

От Ивелина Георгиева

От 1 юли собствениците на жилища и сдружения на собственици ще могат да подават заявления за саниране на сградите. Това заяви Деница Николова, ръководител на Управляващия орган на ОП "Регионално развитие" при официалното стартиране на работата на Фонд за жилищно обновяване.

Общият размер на безвъзмездната финансова помощ е 50 милиона лева и е по линия на ОП "Регионално развитие".

В рамките на финансовата помощ собствениците ще получават за всяка одобрена сграда безвъзмездно до 50% от стойността на бюджета за обновяване на съответната сграда или блок.

За оставащите 50% сдруженията и техните членове могат да кандидатстват за нисколихвен кредит от създадения Фонд за жилищно обновяване, който се управлява от Корпоративна търговска банка (КТБ).

Фондът ще подпомага процеса по обновяване не само чрез отпускане на нисколихвени кредити, но и чрез предоставяне на банкови гаранции.

В момента между Управляващият орган на програмата и КТБ съгласуват условията и до края на месеца всичко ще бъде одобрено, така че от 1 юли да може да се получават заявленията от собствениците и да може да се кандидатства за кредит или банкова гаранция, обясни Деница Николова.

От оперативната програма ще се покрият изцяло разходите за обследване, за установяване на техническите характеристики на сградата, включително изготвяне на технически паспорт и обследване за енергийна ефективност. Сградите, които отговарят на критериите за допустимост, ще бъдат одобрявани и ще могат да получат финансова помощ за мерки за енергийна ефективност. Това ще става по реда на заявяване и до изчерпване на наличния публичен ресурс.

От финансовата помощ могат да се възползват всички многофамилни жилищни сгради, предназначени за постоянно обитаване, в която най-малко 60% от разгънатата застроена площ се заема от жилища и която е с шест или повече обособени самостоятелни обекта с жилищно предназначение, съответно на 3 и повече етажа.

Сградата трябва още да е конструктивно устойчива и проектирането й да е започнало преди 26 април 1999 г.

Корпоративна търговска банка в качеството й на изпълнител на Фонда за жилищно обновяване ще разглежда документите на кандидатите за кредити по проекта без такса, а при одобрение и подписване на договор - няма да удържа комисионни за управление на кредита.

В случай на предсрочно, частично или пълно погасяване КТБ няма да начислява неустойки. Банката ще предложи и специални условия в полза на българските домакинства, които позволяват лихвата да падне до 4,5% за целия период на договора.

Деница Николова поясни, че ако банката не усвои ресурса предоставен за кредити, ще трябва да си понесе санкциите и отговорността.

Основните параметри на фонда са ниско лихвените кредити, които са дългосрочни за 10-годишен период от време и банковите гаранции, които дават възможност на всеки, който не желае да тегли кредит от фонда, да закупи тази гаранция и да получи атрактивен кредит от всяка друга търговска банка, обясни Николова.

КТБ ще отпуска средства на два вида кредитополучатели - индивидуално на физически лица и сдружения на собственици. Изискването е всеки от кандидатстващите да не е над 63 години, ако обаче иска да преодолее това условие, трябва да си направи застраховка живот в полза на банката или наследниците да поемат кредита.

Срокът за разглеждане и отговор за одобрение на кредита от страна на банката е 15 дни.

Изпълнителният директор на КТБ Георги Христов обясни, че ако физическо лице е теглило кредит в размер на 2000 лева, месечната вноска за погасяването му ще възлиза на 32 лева. Ако кредитът е в размер на 3000 лева, месечната вноска е 47 лв, а при 5000  лева - 79 лева месечно.

Изискването на банката за минималния нетен доход на двамата работещи от едно двучленно семейство е 396 лв, за тричленно е 586 лв, а за четиричленно семейство - 776 лв.

Фондът предоставя най-преференциалните условия за получаване на финансова помощ, коментира заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Той посочи, че вече във Варна, Стара Загора и Бургас има заявен интерес да се кандидатства по проекта.

Заместник-министърът уточни, че целият процес по кандидатстването, одобрението, обществената поръчка и санирането на сградата ще отнеме около 6 месеца.

Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще определя, кой да обследва и санира сградите, чрез провеждането на конкурси.

Водещи

Най-четени