От 1 юли край с допълнителното заплащане за държавните служители 20.06 | 13:50

Приеха всички наредби в Закона за държавния служител

От Ивелина Георгиева

Новият класификатор и всички наредби, включени в Закона за държавния служител, бяха одобрени по време на заседанието на министрите.

Това съобщи финансовият министър Симеон Дянков след края на Министерския съвет. По думите му това означа, че от 1 юли законът ще влезе в сила.

Законът дава едномесечен срок, до 1 август, в който всички министерства и администрации да въведат ред, по смисъла на този закон, заяви още вицепремиерът.

За неговия екип това е един огромен успех, защото дълго време са работили по административната реформа. Дянков посочи, че остава още една стъпка – Законът за държавната администрация.

Една от основните идеи в Закона за държавния служител е да има по-голяма прозрачност и да се знае кой какви пари получава. "Сега вече, когато изискам заплащането в администрацията, ще получа брутните заплати".

От 1 юли отпада допълнителното заплащане на чиновниците и те вече ще получават само заплати. 

Според Дянков това ще има голям ефект и по отношение на кредитния пазар, защото голяма част от чиновниците, когато теглят кредит, могат да покажат документи само за заплатата си, а не и за допълнителното материално стимулиране (ДМС) и съответно влизат в по-лоши категории за лихвите.

С промяната, чиновниците ще имат данните за брутната си заплата, която освен това за голяма част от администрацията ще е по-висока от сегашната.

На всяко тримесечие ще се прави отчет министерство по министерство, администрация по администрация за извършената работа и заплатите. 

Най-добрите служители в момента могат да получат до 80% от заплатата си на месец като допълнително заплащане, но това трябва да е в рамките до 30% в общия фонд работна заплата, припомни още Дянков.

Водещи

Най-четени