От 1 юни: Бонуси за майки, върнали се на работа 6 месеца след раждане 17.05 | 19:00

С нова Наредба за отпуските държавата дава повече права на приемни родители и осиновители

От iNews.bg

От 1 юни влиза в сила нови правила за отпуските по майчинство и бащинство, които кабинетът одобри с приета днес Наредба за отпуските. Според нея майките, които се върнат на работа на шестия месец след раждането на детето си, ще получават, освен заплатата - и половината от обезщетението. Това съобщи новият министър на труда и социалната политика Бисер Петков.

На второто си редовно заседание кабинетът "Борисов 3" одобри правилата за използване на новите видове отпуски по майчинство и бащинство.

С промените се въвеждат правила за ползване на няколко вида отпуск. Така например, след шестия месец от възрастта на детето майката може да прехвърли отпуска на някой от родителите си, в случай че бащата е неизвестен. Същото важи и когато майката-осиновителка е самотна.

В обновената наредба за работното време и почивките са разписани видовете документи, с които се иска разрешаване на съответния вид отпуск, както и основанията за неговото прекратяване.

От 1 юни приемните майки ще имат право на отпуск по майчинство за приемни бебета, като размерът ще бъде остатъкът от възрастта на бебето до 410 дни.

За да го използва, майката трябва да подаде заявление до работодателя с препис от влязлото в сила съдебно решение.

Отново писмено заявление ще се подава, когато бащата-осиновител на дете до 5-годишна възраст иска да използва правото си на 15 дни отпуск, от деня на приемане на детето в семейството. 
 

Водещи