От -20° до +15° през януари 27.12 | 13:31

Синоптиците очакват студено начало на Новата година

От Любомир Тасев

Синоптиците очакват през първия месец от 2011 г. средната месечна температура в България да бъде около и под нормата, а месечната сума на валежите – около и над нормата за янаури.

Това съобщи Гергана Козинарова от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН, предаде Агенция "Фокус”.

Най-ниските температури през месеца ще бъдат между минус 20° и минус 15˚С, по Черноморието – около минус 10°, а най-високите между 10° и 15˚С.

През първото десетдневие на януари времето ще бъде студено. Временно повишение на температурите се очаква около 6-7-ми.

Очакват се и валежи от сняг, главно през втората половина от десетдневието, а към края ще има няколко дни с по-сухо време.

В началото на второто десетдневие метеоролозите прогнозират временно затопляне, впоследствие отново ще е студено, но по-динамично. Ще има чести превалявания от сняг, особено в периода 12-16-ти.

Краткотрайно повишение на температурите и по-сухо време ще има към 17-19-ти, след което отново се очаква застудяване.

Третото десетдневие ще започне със студено време, но впоследствие тенденцията е към затопляне и по-малко валежи.

У нас януари е най-студеният месец от годината и обикновено той определя характера на зимата – мека, нормална или сурова. Времето обикновено е облачно и мъгливо.

При нахлувания на студен въздух от северозапад и североизток вали сняг и се създават условия за снежни виелици, особено в Северна България.

Средният брой на дните със снежна покрива в Северозападна България е около 20, а по Черноморието от 2 до 5. В планините често духат силни ветрове, обикновено от северозапад и югозапад.

През януари са регистрирани най-големите аномалии на времето в нашата страна. При нахлувания на арктичен въздух след изясняване са достигани най-ниските температури в повечето райони. Абсолютният минимум за страната е минус 38,3˚С, измерен в Трън през 1947 г.

През януари има и интензивни затопляния, при които температурите са се повишавали до 20-23˚С.

Средната месечна температура в Северна България и високите полета е между минус 3 и 0˚С, по Черноморието, в Горнотракийската низина и долината на р. Струма – от 0 до 3˚С, а в планинските райони – между минус 8 и минус 3˚С.

Средната месечна сума на валежите в по-голямата част от страната е между 30 и 60 mm, в планините и най-южните райони – между 60 и 110 mm.

Водещи

Най-четени