От 2012 година може да има отсрочка за три неплатени сметки за ток 19.08 | 20:23

В момента се обмисля норма, която ще стане задължителна заради евродиректива

От Ивайло Ачев

По-голям гратисен период за плащане на неплатени навреме сметки за електричество може да бъде въведена от догодина, съобщава Би Ти Ви.

От следващата година електрическата компания няма да прекратява подаването на електричество, дори да не сме платили три сметки (три месеца). Това би станало при приемането на нова мярка, която е ще се наложи заради европейска директива, твърди Валентин Николов, заместник-председател на парламентарната група на ГЕРБ.

По думите на Николов ако до пролетта на 2012 година България не приеме такава наредба, Европейската комисия ще започне наказателна процедура срещу нас.

Наредбата за по-голям гратисен период цели да облекчи положението на най-бедните български домакинства.

Такъв закон обаче позволява на абонатите на дружествата да спрат да си плащат навреме сметките. Затова депутатите обмислят и възможността те все пак да могат да дават длъжниците на съд незабавно.

Една от възможностите е Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да се превърне в извънсъдебен арбитър. Към комисията ще заработи институцията енергиен омбудсман.

На първо време Комисията за енергийно и водно регулиране ще е арбитър само по спорове за сметки за ток, но идеята е след време да разтовари и съдилищата ни от огромния брой дела, които топлофикациите водят срещу некоректните си абонати.
С въвеждането на енергийния омбудсман споровете между монополистите и абонатите ще се решават много по-бързо, отколкото сега в съда. Отделно така ще се пестят средства от хонорари за адвокати и съдебни държавни такси.

Водещи

Най-четени