От 2017: Родители сменят адресите на децата си за по-добро училище 09.09 | 20:10

От следващата учебна година приемът за 1 клас ще става по местожителство

От Кристиан Костурков

От следващата година родители може да започнат масово да сменят адресната си регистрация или най-малко тази на децата си, които са под 6 години. Причината ще е да се осигури по-добро училище за първокласниците. В момента Министерството на образованието работи с общините по създаването на централизирани системи за прием на първолаците. Чрез нея се цели децата да се приемат в училищата по еднакви критерии, а не те да бъдат определяни от всеки директор за неговото школо. Това стана ясно днес от думите на зам.-министъра на образованието Диян Стаматов.

Най-голяма тежест сред критериите за прием на определено дете в дадено училище, според новата централизирана система, ще има местоживеенето на кандидат-първолака и адреса на училището. Точно както беше преди 1989 г., когато всички първокласници се записваха в района, в който живеят. Така повечето деца ще бъдат записвани директно в кварталното школо. Точно поради тази причина, ако родителите не харесват поради някаква причина мястото, където ще тръгне детето им на училище, по всяка вероятност ще прибегнат до смяна на настоящия адрес, за да получат възможност да запишат първокласника си в предпочитаното от тях училище.

В същото време от общините като цяло приветстват идеята за централизирана система за прием в 1 клас. "В Пловдив днес също изразиха готовност и желание да въведат такава електронна система, каквото съществува за прием в детските градини. Такава съществува в Бургас и приемът в града минава съвсем гладко”, обясни зам.-министър Стаматов, цитиран от БГНЕС. Той отбеляза още, че централизираният прием може да се въведе най-рано догодина, т.е. МОН и общините имат на разположение 9 месеца, за да подготвят всичко.

Стаматов уточни още, че във връзка с въвеждането на новата система районите около училищата трябва да бъдат картографирани, за да няма застъпване на адреси и да не се получават недоразумения. В същото време школата трябва да удовлетворяват исканията на родителите за изучаване на даден общообразователен предмет, добави той. Към момента записаните първокласници са около 66 000, но точният им брой ще стане ясен в началото на учебната година.

Стаматов обясни, че през новата учебна година три випсука ще получат дипломи за основно образование. Според новия Закон за предучилищното и училищното образование основно образование ще се завършва след седми клас. Децата, които са осми клас и онези, които са в девети в профилирани паралелки, също ще получат диплома, защото са започнали обучението си по старите нормативни документи.

Водещи

Най-четени