От БСП обвиниха Борисов за кризата в здравеопазването 04.03 | 16:01

От партията предложиха спешни мерки за справяне с кризата в сектора

От Ивелина Георгиева

В рамките на седмицата трябва да бъдат взети спешни мерки и жизненоважни решения за здравеопазването в страната. Това заяви председателят на Съвета на НС на БСП по здравеопазване Емил Райнов.

Ако мерките не бъдат взети буквално от днес за вчера здравеопазването ще изпадне в колапс, от който обратен път няма, посочи той. Райнов беше категоричен, че драматичното състояние на сектора е резултат от политиката на ГЕРБ и изрази подкрепата на БСП за протестите на лекарите.

Социалистът изтъкна, че най- голямото престъпление на кабинета Борисов е прибирането на резерва на НЗОК, който предишното правителство остави на нива от 1,6 млрд.лв.

Райнов не пропусна да напомни, че редица болници фалираха и близо 2 млн. българи нямат достъп до здравеопазване.

"Трябва да се намесят всички служби, включително и главният прокурор”, изтъкна той.

Председателят на Съвета на НС на БСП по здравеопазване настоя всички да си поемат персонално отговорността за състоянието на здравната система, като се започне от премиера.

"Борисов четири години не разбра какво се случва в сектора, събираше от кръстовища хора и ги назначаваше”, изтъкна Райнов, визирайки един от многото сменени министри на здравеопазването в кабинета Борисов Анна-Мария Борисова.

Според него са несериозни опитите да се изкара виновен само шефът на НЗОК Пламен Цеков.

Емил Райнов беше категоричен, че трябва спешно да се свика извънредно заседание на здравната комисия в парламента, която от три седмици не се е събирала, а Даниела Дариткова очевидно се крие.

На второ място Райнов настоя за връщане на плащанията на болниците и на регулативните стандарти на нивата от 2012г. Според него незабавно трябва да се върне държавното финансово подпомагане за малките и общински болници в трудно достъпните региони.

Райнов напомни за случилото се с болницата в Девин.

"Хората и днес пътуват с линейки, с коли, кой както може и докъдето стигне”, отбеляза председателят на Съвета на НС на БСП по здравеопазване.

Той настоя да се види какво се случва с цените на лекарствата и как така при управлението на ГЕРБ се допусна увеличение на цените на някои лекарства до 1000%.

Емил Райнов обърна специално внимание на калинките в здравната система, които очевидно нямат място там.

Той напомни, че в надзора на Касата например е шефът на АЕЦ Козлодуй Валентин Николов.

Райнов изрази тревогата си и от опитите в последния момент в здравните институции да се назначават поредните калинки.

Той даде фрапиращ пример с обява за длъжността главен инспектор в контрол на търговията с лекарства, където като предимство е посочено аграрно образование.

Водещи

Най-четени