От БСП поискаха официално оставката на Караянчева 14.10 | 10:59

Нинова прочете декларация с 5 аргумента в подкрепа на отстраняването на председателя на парламента

От iNews.bg

Внасяме искане за оставката на председателя на парламента Цвета Караянчева, обяви от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова, цитирана от БГНЕС.

В декларация от името на групата Нинова подчерта, че искането председателят да бъде отстранена от поста е мотивирано с 5 аргумента.

"Първият – непознаване на Конституцията на Република България и погазване на Правилника за работа на Народното събрание, който по силата на решение на Конституционния съд е със силата на закон. Второ – поставяне на законодателната власт в подчинение на изпълнителната и превръщане на Народното събрание в придатък към волята на един човек, премиера Борисов. Трето – грубо погазване на правилата на законодателния процес и влошено качество на законите. Четвърто – незачитане на принципите на прозрачност и публичност в работата на парламента и пето – думи, оценки и поведение, рушащи авторитета на институцията", заяви Корнелия Нинова пред депутатите.

Лидерът левицата даде и няколко примера, които, според нея, доказват основанието на критиките, посочени в тези пет точки. Според нея, още в първите минути на встъпването си в длъжност Караянчева е показала непознаване на основния закон като е заявила, че депутатите представляват определени райони и избиратели, а в конституцията е записано, че представляват целия народ.

"Г-жа Караянчева системно възпрепятства изслушвания и участия на министър-председателя Бойко Борисов в парламента, като връща питанията и въпросите към него без основания", продължи с критиките лидерът на БСП. Нинова припомни още, че премиерът вече цяла година не е присъствал на парламентарен контрол и попита дали някой е депутатите познава подобна практика в законодателен орган на друга европейска държава.

"Няма го на промени в кабинета, на актуализация на бюджет, на приемане на бюджет, на изключително важни въпроси", допълни още Корнелия Нинова.

Според нея председателят Цвета Караянчева възпрепятства и нормалния ход на законодателния процес, недопускайки за разглеждане в пленарната зала предложенията на опозицията.

Сред много примери Нинова посочи и изтеклият в публичното пространство запис, на който глас, силно наподобяващ този на премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов отправя обиди към Цвета Караянчева. "Заради достойнството на българските жени, освободете поста!", призова още от парламентарната трибуна лидерът на БСП. 

Водещи

Най-четени