От БСП предлагат да се въведе машинно гласуване на изборите 09.07 | 16:27

От партията представиха предложенията си за промени в Изборния кодекс

От Ивелина Георгиева

От БСП предлагат да бъде въведено машинно гласуване на следващите парламентарни избори, за да бъдат прекратени всякакви порочни практики, на които сме станали свидетели през последните избори.

Това стана ясно по време на представянето на предложенията за промени в Изборния кодекс. За идеите разказа секретарят на ПГ на БСП Мая Манолова и председателят на съвета на Националния съвет на БСП Младен Червеняков.

Ако това предложение не бъде подкрепено от управляващата партия ГЕРБ, БСП предлага да се върне интегралната бюлетина.

Мая Манолова припомни, че от ГЕРБ са приели в закона за следващите парламентарни избори да се гласува с отделни бюлетини, което според народният представител ни връща десетки години назад.

"Ако не бъде възприето нашето предложение за машинно гласуване, е належащо, даже задължително, да се върне интегралната бюлетина", посочи Манолова. Всичко друго означава, че вотът на хората ще бъде контролиран, подчерта тя.

Много често машинното гласуване се бърка с електронното, но те нямат нищо общо, поясни от своя страна Младен Червеняков.

Той допълни, че става въпрос за въвеждането на машини, на които чрез клавиатура избирателят изписва номера на политическата сила, за която гласува. Тя се изписва на екрана и чрез потвърждение след натискането на бутон се въвежда по електронен път и се предава в съответната районна, секционна и избирателна комисия.

Отдолу излиза разпечатка, в която е отразен вотът на избирателя. Тази разпечатка той пуска в изборната урна като свои глас, който ще може да бъде отчетен и от секционната избирателна комисия.

Такива системи за гласуване съществуват в редица европейски страни, изтъкна още Червеняков.

Цената на машините може да не е много висока, ако бъдат въведени такива, които са използвани вече в други страни, поясниха от БСП. Освен това те биха могли да бъдат използвани многократно, което още повече намалява стойността им.

"Считаме, че това е възможно най-голямата гаранция срещу фалшифицирането на вота на избирателя", коментира той.

Да се забрани използването на публичен административен ресурс в изборния процес, което означава да се забрани на администрацията, контролните органи и данъчните да участват в изборите като натискат и мачкат политически опоненти на управляващите и на избирателите, искат още червените.

От БСП обмислят също така неправомерното използване на власт по време на изборите да бъде криминализирано.

Социологическите агенции, които правят проучвания свързани с предстоящите избори, да обявяват публично поръчителя на изследването и извадката сред, която е направено проучването, искат от столетницата.

Мая Манолова поиска още да бъде регламентиран броят на политическите пълномощници и застъпници по време на избори, "защото това е една легална форма за закупуване на гласове, от която се възползва една голяма част от политическите субекти".

Идеята е броят на застъпниците да бъде равен на удвоения брой на избирателните секции в съответния избирателен район.

Друго предложение е политическите представители на партиите да бъдат регистрирани в съответните общински избирателни комисии и техният брой да не надвишава броя на избирателните секции в съответния район.

Съществува консенсус сред политическите сили, че дейността на изборната администрация трябва да бъде по-прозрачна и публична по отношение на всички актове на ЦИК.

Ако не бъде въведен съдебен контрол върху всички актове на ЦИК, това означава, че някои от основните участници на изборите могат да останат на резервната скамейка и да чакат следващите избори, защото могат да не бъдат допуснати до участие в изборите.

За да се улесни гласуването на българите в чужбина от БСП предлагат да се върне законодателството, според което 20 заявления от българи, живеещи в чужбина, са достатъчни за откриване на изборна секция.

Според червените електронното гласуване крие все още в себе си доста рискове, защото "българите сме добри хакери". Огромно е притеснението, че може да бъдат създадени програми, които да влияят на електронното гласуване, смятат още от БСП.

Електронното гласуване е бъдещето на изборите - и по света и в България, заяви Мая Манолова. Тя посочи, че червените са "за" въвеждане на електронното гласуване, но на този етап няма гаранции, че ще се създадат условия за него.

От БСП възнамеряват да организират широка дискусия по отношение на изборните промени. Червените ще се допитват освен до парламентарно представените партии и до тези, които са извън парламента, но ще участват на изборите догодина.

Ще има широки обсъждания и с неправителствените организации и експерти, които имат становище по изборния кодекс, за да се търси максимален консенсус.

Тези промени са необходими, защото изборите, които ГЕРБ проведе в края на миналата година бяха манипулирани и купени, коментира Манолова. Тя подчерта, че това не е само оценка на БСП, а и на всички участници в изборния процес, граждански и международни организации.

По думите й съществува опасение, че следващите избори ще са още по-манипулирани и купени.

Водещи

Най-четени