От ДНЕС искат нормативни поправки за озаптяване на енергийните монополи 05.04 | 13:25

Движението се фокусира върху седем поправки

От Ивайло Ачев

Гражданско движение ДНЕС внесе в Народното събрание свои предложения към проекта на Закон за изменение и допълнение (ЗИД) на Закона за енергетика (ЗЕ), като част от усилията на организацията за преодоляване на натрупаните през годините проблеми между потребителите и доставчиците на монополни услуги.

ДНЕС очаква от законодателите да реализират исканията на над 700 000 граждани, участвали в националната подписка, организирана от движението в края на 2010 г. В писмо до парламентарната Комисия по икономическа политика, енергетика и туризъм движението предлага конкретни нормативни текстове, насочени към:

1. Постигане на прозрачност на ценообразуването, което е изрично изискване и на европейските директиви и е прието за необходимо в мотивите към ЗИД на ЗЕ. За целта ДНЕС предлага включване на текст в ЗЕ, който задължава предприятията и ДКЕВР да публикуват в средствата за масова информация предложенията за корекции в енергийните цени и да предоставят данните и аргументите за исканите нови цени.

2. Премахване на текстовете от ЗЕ, които дават възможност за безконтролно и необосновано едностранно коригиране на сметките на потребителите за доставена енергия през изминал период, вследствие на т.нар. корекция на показанията на електромерите при случаи на неправилно измерена и/или неточно измерена енергия. В мотивите си ДНЕС подчертава, че средствата за търговско измерване (електромери) са собственост на операторите и те носят отговорност за периодичната им проверка, правилно съхранение и ограничаване на достъпа на трети лица до тях, т.е. клиентите по никакъв начин не могат да носят отговорност при неизпълнение на задълженията на оператора.

3. Въвеждане на картова предплатена услуга за консумация на електрическа енергия.

4. Премахване на таксите за регистрация на абонати или за промяна на титуляри на партиди и др., вкл. таксите ”Електромер” и "Водомер”, представляващи скрито увеличение на цената на услугата.

5. Осигуряване на пълна прозрачност на дейността на енергийните предприятия като предпоставка за ефективен контрол – както от страна на ДКЕВР, така и от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и Комисията за защита на потребителите (КЗП). За целта "ДНЕС” предлага енергийните предприятия да бъдат задължени да предоставят не само информация за договорите си с доставчици, а и самите договори.

6. Създаване на възможност за прекратяване на договорните отношения с "Топлофикация” без последващи плащания и такси от потребителите.

7. Преместване на общите топломери от входа на абонатните станции след подгревателите за вътрешноотоплителните инсталации (ВОИ) с цел постигане на по-голяма точност при отчитането на доставената в сградите топлинна енергия.

Водещи

Най-четени