От ДСБ отново ще предлагат промени в Закона за горите 03.08 | 15:16

Искат общината да стопанисва ски пистите при бездействие на концесионера

От Филипа Тодева

Драмата с приемането на Закона за горите се повтаря с новите претенции на монополиста "Витоша ски” АД. Това каза Петър Москов от ръководството на ДСБ по повод искането на дружеството държавата да отчужди терените за ски пистите на Витоша и да ги обособи като такива, след което да обяви конкурс за дългосрочно наемане.

Претенциите на "Витоша ски” АД поставят под заплаха следващия ски сезон на софиянци, коментира Москов.

Тъмносиният политик смята, че липсата на авторитет и компетентност дава възможност на фирмата монополист да изнудва отново и гражданите и управлението на града.

Според ДСБ "Витоша ски” се възползва от осигурената й от мнозинството на ГЕРБ в НС възможност да злоупотреби с монопола и да блокира сезона, като не изпълни задълженията си за поддръжка на ски пистите.

От партията припомниха, че преди два дни земеделският министър Мирослав Найденов заяви, че при нужда държавата сама ще осигури обработката на ски пистите. Това обаче според ДСБ е незаконно, защото депутатите на ГЕРБ са отхвърлили предложените от Синята коалиция и ДСБ поправки в Закона за горите, които даваха това право на общинската администрация, при бездействие на собственика или ползвателя. Именно отхвърлянето на това предложение отваря вратата за нова злоупотреба с господстващо положение на монополиста.

В тази връзка депутатите на ДСБ ще внесат още на 4 септември повторно предложенията на Синята коалиция, които гарантират възможността за българските граждани да ползват пистите и съоръженията на Витоша още този зимен сезон.

От ДСБ призовават управляващото мнозинство на ГЕРБ да разгледа приоритетно и да подкрепи в комисиите и в плерната зала, предложените промени.

Общинските съветници на ДСБ в Столичния общински съвет ще внесат предложение да се отделят средства от бюджета на общината и да се задължи кметът да създаде предварителна организация за осигуряването на пълен достъп до ски пистите на парк Витоша по време на новия зимен сезон.

Водещи

Най-четени