От Лихтенщайн Борисов обеща повече дискусии за Истанбулската конвенция 26.01 | 11:16

Премиерът обсъди и възможност да си сътрудничим с княжеството в дуалното обучение

От iNews.bg

Премиерът Бойко Борисов се срещна с министър-председателя на Княжество Лихтенщайн Адриан Хаслер, с когото продължиха разговора по темите, обсъдени по-рано с принц Алоис фон унд цу Лихтенщайн. В срещата участваха също министърът за българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова, както и министърът на външните работи, правосъдието и културата Аурелиа Фрик.

Министър-председателят информира своя колега за дискусиите около ратификацията на Истанбулската конвенция у нас. Коментарът му беше предизвикан от реплика на министър Фрик, че е научила за дебатите. Княжеството, също като България, се е присъединило към документа в защита на жените и децата от насилие. "В Истанбулската конвенция става въпрос за насилие над жени и деца. Популистите грешно подведоха обществото. Ние явно не обяснихме достатъчно. Сега ще обясняваме повече, ще четем повече, ще разкажем за какво става въпрос, защото да спрем насилието над жените и децата, това е ценност", каза българският премиер.

На срещата бяха обсъдени възможностите за съвместни проекти и програми в областта на дуалното професионално обучение, където Лихтенщайн има много добри резултати. Бойко Борисов посочи, че за българското правителство образованието е приоритет номер едно и съобщи за първите стъпки, които страната ни предприе в тази насока, като мерките за приобщаването на отпадналите от училище ученици, поетапното повишаване на учителските заплати, увеличаването на средствата за наука и образование, развитието на професионалното образование в партньорство с бизнеса.

Водещи

Най-четени