От август започва работа базата за задържани коне в Железница 07.07 | 15:36

Конфискуването на конете и на каруците от общината е превенционна мярка

От Петя Михайлова

От август започва да работи базата за задържани коне край село Железница, съобщи БТА.

Базата бе получена от Столичната община от "Гражданска защита" и се преустройва в място за задържаните коне. До края на юли ще бъде завършена оградата около обекта, освен това се изграждат хранилки и обор за животните. Ремонтиран е покривът на базата.

Заместник-кметът по сигурност на София Иван Сотиров каза, че иззетите от собствениците им или безстопанствените коне ще се продават на търг, ако собственикът не плати санкцията си или не се яви, за да му се състави първо акт и да плати стойността му. Сотиров уточни, че е внесъл в Столичния общински съвет доклад, в който предлага организацията на търговете да бъде делегирана на районния кмет на "Панчарево".

На търг ще бъде продаван всеки кон, чийто собственик в 14-дневен срок от задържането му, не внесе сумата за акта и за разходите по изхранването на животното. Освен това ще се продават и конете, които в седемдневен срок от задържането не са потърсени от собственика. По думите на Сотиров сумите, които може да се очакват при търг за такъв тип коне са между 200 и 1 000 лева.

В момента действащата нормативна уредба забранява движението на каруци с впряг в зона "Център" и в Първа зона на София. Досега при констатирани нарушения на извършителите можеше да се състави акт, който най-често не беше заплащан.

Конфискуването на конете и на каруците от общината е превенционна мярка, която трябва да спре движението на този тип превозни средства в широкия център, посочи Сотиров. Освен това конете трябва да са с паспорт и с чип по Закона за ветиринарномедицинската дейност, припомни Сотиров.

Водещи

Най-четени