От април ЕК ще наблюдава прокуратурата под лупа 16.02 | 16:20

По наше искане евроекспертите ще помагат за изготвяне на нова наказателна политика, а промените в НК трябва да са готови до края на 2017 г.

От Ростислава Иванова

Експерти от Службата за подкрепа на структурните реформи към Европейската комисия (ЕК) ще помагат на България с независима експертиза за дейността на прокуратурата, а при необходимост – и за изготвянето на новата наказателна политика. За това са се разбрали днес правосъдният министър Екатерина Захариева и директорът на Службата за подкрепа на структурните реформи към ЕК – Мери Маккарти, съобщиха от Министерството на правосъдието (МП).

Министърът е акцентирала върху необходимостта работата по анализа на евроекспертите да започне не по-късно от средата на април 2016 г.

В хода на срещата бе представена дейността на Службата за подкрепа на структурните реформи към ЕК и се обсъдиха възможностите за предоставяне на техническа експертна помощ за постигане на целите по препоръките в евродоклада по Механизма за сътрудничество и оценка, се посочва в съобщението.

От своя страна Мери Маккарти е заявила готовност от името на Службата за подкрепа на структурните реформи към ЕК да съдейства за оказване на нужната подкрепа. Тя щяла да обсъди набелязаните проблемни области с представителите на страните-членки, които вече са поели ангажимент за съдействие по изготвяне на независима експертиза. Двете са решили в най-кратки срокове да се набележи общ план за продължителността на работата и конкретните сфери за действие на експертите.

По време на срещата Захариева е очертала областите, в които Брюксел може да окаже експертна помощ на България, като най-важните са: реформата в прокуратурата, изработването на нова наказателна политика и работата на вещите лица по изготвянето на съдебни експертизи.

"За промените в Наказателния кодекс се нуждаем от изцяло нова наказателна политика съобразно европейските стандарти, а реалистичният срок за тези промени е края на 2017 г.", е казала Захариева, като е изтъкнала "правителството подкрепя напълно съдебната реформа".

Сред коментираните възможности за осъществяването на независим анализ по отношение работата на прокуратурата са били отчетността, прозрачността, натовареността, кариерно развитие, системата за атестиране, обучение и повишаване, както и независим доклад за работата на разследващите органи и специализирани структури в рамките на прокуратурата, обясниха от пресцентъра.

Припомняме, че правосъдният министър вече поиска помощ от Великобритания и Германия за оказване на експертна помощ за провеждане на реформата в съдебната власт. Лондон и Берлин се съгласиха да съдействат на експертно ниво. Идеята за това била на самия премиер Бойко Борисов, който именно с тази цел при посещението си в Лондон преди две седмици бе придружен от Екатерина Захариева.

Водещи

Най-четени