От взривяване на пейджъри до глобална война - къде е България в картинката? 20.09 | 12:15

"Отлична реализация на оригинално хрумване"

От iNews.bg

ДАНС излезе с официално съобщение, че в България не са произвеждани, изнасяни или внасяни пейджъри като тези, които се взривиха в Ливан и Сирия.

"Независимо от становището на ДАНС, ангажиментът трябва да е по-дълбок, като се проверят всички версии и да се излезе на държавно ниво с позиция, доколко и ангажирани ли сме по тази сделка. Закъсняваме с тази реакция, това в дадени моменти е доста фатално. Неминуемо ще има отговор по отношение на тази избухвания, какъв ще е той - локализиран ли ще е, или ще тръгнат по света - за да се интернационализира този проблем", коментира председателят на УС на Национална служба "Безопасност и охрана" акад. Румен Ралчев в студиото на "България сутрин".

По думите му в рамките на 24 часа след взривовете службите могат да съберат информация за т.нар. българска следа. Той определи ситуацията като горещ картоф, който всеки иска да прехвърли, за да излезе от положение.

"Отлична реализация на оригинално хрумване"
Като перфектна операция я определи експертът по национална сигурност.

"Това беше римейк на един-два филма, в които се взривяват точно пейджъри. Толкова масово и претеглено действие показва изключителни позиции за разузнавателното управление, което е реализирало тази акция. Това е христоматиен пример, който не се се среща толкова често в историята. Пейджърите са поръчани и обработени - имали са възможност за това проникване, да се раздадат и да е ясно, че функционират, и тогава да се натисне копчето", каза още акад. Ралчев.

Масовото взривяване на пейджърите показва голям пробив в сигурността на "Хизбула" и дълбоките позиции на чуждото разузнаване. Гостът подчерта, че с тези действия са извадени хиляди души от ръководния състав на "Хизбула".

Вижда ли се краят на войната?
Акад. Румен Ралчев сподели мнението си, че несправедливото разпределение на площта, която владее Израел и недаването на възможност за организирането на палестинска държава, независимо от решението на ООН, ще поддържа жив конфликта, който продължава повече от половин век.

"Това са няколко поколения, които са до крайна степен радикализирани и решаването може да стане с волята на всички държави, справедливо. Важно е да не поощряваме Израел. Този конфликт ще продължи, оборудват се с по-добро оръжие. Какво чакаме - да се направи химическо заразяване, радиоактивно? Когато човек е притиснат в ъгъла, той се чувства обречен", подчерта гостът.

Журналистът Весела Райчинова от Бат Ям сподели в ефира на Bulgaria ON AIR, че страховете в Израел са се увеличили след масовото взривяване на пейджъри.

"Опасност винаги съществува, това е конфликт, който е от дълги години. Въпросът е до каква степен може да даде друга картина - безпрецедентно събитие, което може да доведе до глобална война. Никой не е заинтересован от нея - нито Ливан, нито Израел. Копчето може да се натисне във всеки един момент, на няколко фронта", каза журналистът.

Райчинова е убедена, че вратата за преговори не е затворена: "Винаги може да бъде отворена, ако има с кого да се водят тези преговори, ако може да се стигне до споразумение, което не е свързано с терор".

Тя припомни, че днес се навършват 350 дни от задържането на отвлечените в Ивицата Газа хора.

Акад. Румен Ралчев също е на мнение, че вратата за преговори не е затворена, независимо каква война се води. 

Водещи

Най-четени