От днес започват Великденските пости 14.03 | 08:30

Православните християни се пречистват и подготвят за най-големия празник – Възкресение Христово

От iNews.bg

Днес за православните християни започват най-големите и строги пости през годната – Великденските. Великият пост или Света Четиридесетница продължава седмици непосредствено преди най-големия християнски празник Възкресение Христово (Великден).

Великият пост е време на посвещаване на човека на Бога, по примера на Христос, който е прекарал четиридесет дни в пустинята в пост и подготовка за своята жертва за човечеството. През Великденските пости хората скърбят заради своята греховност, станала причина за жертвата на Исус Христос. Човекът трябва да преосмисля поведението си и да се моли да му бъдат простени греховете, за да се пречисти телом и духом.

Целта на постите е чрез въздържание от храни, но и от нечисти мисли, както и чрез смирение смирение, да се постигне покаяние, за да се посрещне достойно Възкресение Христово.

Великият пост е най-строг през първата и последната седмица, особено през Страстната седмица и на Разпети петък. Първият ден, през който се разрешава риба, е Благовещение, което се пада на 25 март. Строгото спазване на поста не е задължително за болните, малките деца, възрастните хора, бременните жени и кърмачките.

По време на Великия пост на трапезата може да присъства всичко, което е от растителен произход - ядки­те, плодове, зеленчуци, варивата. Освен това ястията задължително трябва да са приготвени с растително масло или марга­рин. Хлябът не тряб­ва да е приготвен с яйца. Алкохолът също се изключва от менюто.

Водещи

Най-четени