От кой род е думата "врабче"? 09.06 | 09:24

Седмокласниците трудно определят думите и преразказват текст

От iNews.bg

Преразказът на художествен текст е затруднил най-много кандидат-гимназистите на изпита по български език тази година. Определянето на вида на текста също се оказва проблем за седмокласниците.

Тази година учениците трябваше да преразказват "Снежният човек и врабчето" на Светослав Минков. Не всички седмокласници са се справили със задачата да разкажат историята от името на врабчето.

Според част от децата думата "врабче" е от женски род, според други е от мъжки. За радост има и такива, които са го поставили в правилния, среден род.

Според преподавателя по български език Нели Григорова от столичното 2-ро СОУ "Акад. Емилиян Станев". децата се затрудняват с определянето на подчинено изречение.

През последните години децата прекарват все повече време пред компютъра за сметка на четенето на художествена литература.

Учениците разказват, че изпитът е бил лесен, други – че били затруднени от преразказа.

Григорова коментира пред TV7, че за учениците между 5-и и 7-и клас е най-трудно да съставят собствен текст и да го редактират след това. Освен това допускат граматически, смислови и пунктуационни грешки. По думите ѝ би било по-добре в програмата да е предвидено повече време за упражнения и писане на собствени текстове.

Учебният план включва по пет часа български език седмично за учениците между 5-и и 7-и клас, като в гимназията те се свеждат до три. Преподавателите са категорични, че са необходими повече часове по предмета.

Водещи

Най-четени