От поведението на Пламен Орешарски зависи дали "Атака" ще го подкрепи 17.05 | 13:45

"Едва ли Фидосова е предлагала "Под игото" на депутатите ми", обяви Сидеров

От Христина Рафаилова

Трябва да се работи бързо, да се приемат решение. Най-вероятно дата ще бъде 21 май, когато ще се открие НС. Това каза лидерът на "Атака" Волен Сидеров, след като излезе от срещата с президента Росен Плевнелиев в президентството.

Трябва да бъде извикан турският посланик. Поставих въпроса категорично пред президента. Турция продължава по един типичен за нея начин да се гаври с българското достойнство. Тука трябва да има намеса на ЕК и да има спиране на турските превозвачи. Това го предложих на президента.

"Явор Нотев има безспорни качества в сравнение с Цецка Цачева за председател на НС, но не сме говорили за това", уточни още Сидеров.

Според него незабавно трябва да се помисли за поевтиняването на тока, защото идва 1 юли и ако няма държавни действия, може да стане. Трябва незабавно Законът за енергетиката да бъде променен, смята Сидеров, като допълни, че трябва да се преразгледа нормативната база и да се започне процедура по отнемането на лицензите на ЧЕЗ, ЕВН, ЕОН.

Здравната реформа и българските предприемачи, които бяха ощетени, имат неуредени разплащания към тях и тези неща трябва да бъдат уредени.

Трябва да се мисли за мерки за безработицата. На ход е този, който получи мандат, не ние, категоричен бе Сидеров.

Доколкото разбрах, президентът няма да бави, вероятно ще бъде връчен мандатът в следващите дни, обяви Сидеров. "Няма как да ви отговоря дали ще има тайно гласуване за новия кабинет."

"При нас няма поведение от типа "забранил съм на еди-кой си" - напротив, обратното, подтиквам да бъдат креативни", обясни Сидеров.

По думите му от поведението на Пламен Орешарски зависи дали ще го подкрепят, или бламират, като споменатите от Сидеров промени ще са условие за подкрепа на правителството.

Сидеров бе категоричен, че "ако имам властта и подкрепата, бих показал нагледно как може да стане".

"Ние имаме 7,3%, първите партии, които са на ход, трябва да покажат как ще увеличат доходите на българите. Това го изискват гражданите."

Сидеров обяви, че "Атака" е за строежа на АЕЦ "Белене". "Аз дори мога да осигуря инвестирането за АЕЦ "Белене" и да покажа как точно може да бъде построена за 5 г. – с чужди инвестиции, без България да дава нито лев. Но ако бъда оторизиран, ако не съм оторизиран, какво да си говоря."

Лидерът на "Атака" апелира към журналистите – "изберете ме за премиер и ще ви покажа как ще стане точно".

"Ние ще предлагаме действия, които ще трябва да се свършат, който е най-добър, да го направи, има си човек, който ще си предложи екип. В момента аз не мога да предлагам от друго име екип."

"Дали ще бъде добър премиер Пламен Орешарски, зависи от това какво ще върши", смята Сидеров.

Кои са депутатите, които Искра Фидосова се е опитвала да подкупи, Сидеров каза, че е разбрал за разговора и че на депутатите е заявено: "Имаме интересно предложение."

На въпрос какво им е предлагано, Сидеров отговори, че едва ли са им предлагали издание на "Под игото" и на Софроний историята.

Лидерът на "Атака" заяви, че едва ли ще успеят да подкупят хората му. "Предполагам, че Фидосова не им е предлагала Софроний, защото Сидеров бил специалист по това.

"Какво може да предлага ГЕРБ в тази ситуация – пари", заключи Волен Сидеров. 

Най-четени