От утре сняг, от уикенда - арктически студ 02.01 | 13:44

Температурите падат до минус 10 градуса, на места през нощта - до минус 17

От iNews

Зимата ще покаже характер в първите дни на новата година. Времето ще застудее чувствително още тази нощ, вятърът ще се засили, очаква се утре да превали и  сняг. 

През следващото денонощие южно от България ще преминава циклон, който ще е причина за динамичното време в страната.

Ще духа умерен северозападен вятър, след обяд ще се ориентира от север-североизток и привечер ще се усили. Ще бъде облачно с валежи от сняг, значителни в южните и планинските райони от страната, където в комбинация с вятъра ще има условия за виелици. Почти без валежи ще е в Североизточна България.

Температурите ще се понижат и минималните ще са между минус 3 и 2, а максималните ще са предимно между минус 2 и 3 градуса. Атмосферното налягане ще се повиши и ще е значително по-високо от средното за месеца.

Жълт код заради прогнозите за силен вятър и валежи от сняг е обявен в 8 области в Южна България. Предупреждението е в сила за областите Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Смолян, Кърджали, Хасково, Ямбол и Бургас.

На много места в тези райони ще има умерени снеговалежи, в комбинация с временно усилване на вятъра от север към края на деня и през нощта срещу петък. Това ще създаде условия за виелици и навявания. Очакваната снежна покривка е около 10 см, в високите части на планините - до 15 см.

Преваляванията от сняг ще продължат и в нощта срещу петък, после - с прекъсвания, и в събота и дори в неделя.

Предстоят ни и ледени дни от събота, когато температурите през цялото денонощие няма да превишават 0 градуса. Дневните температури през почивните дни ще са отрицателни, а минималните до -10 градуса, на места - до - 17. Студът ще е по-осезаем в западната половина на страната.

Водещи

Най-четени