Отбелязваме Деня на труда 01.05 | 09:03

Първото честване на празника у нас става през 1890 г.

От Елена Кирилова

1 май е популярен по света като Ден на труда и международната работническа солидарност, или накратко просто Ден на труда. Той се отбелязва всяка година в много страни по цял свят, но не навсякъде той е официален празник, както у нас.

Той е празник на трудещите се хора и чества обществените и икономически постижения на работническото движение.

Празникът се заражда през 19 век или по-точно на 1 май 1886 г., като се свързва най-вече с международното социалистическо движение и работническите протести за зачитане на елементарните социални права.

Първата страна, в която се отбелязва 1 май е САЩ. Събитието е свързано с неофициална национална стачка, проведена от профсъюзите. В нея се включват над 300 000 работници от цялата страна, чието основно искате е въвеждането на официален 8-часов работен ден.

Първото му честване на Деня на труда в България е през 1890 г. и е по инициатива на Типографското дружество. Едва през 1893 г. се организират първите масови събирания за отбелязването му и те са в София, Пловдив и Видин.

В миналото България е отбелязвала празника с големи манифестации, митинги и тържества в цялата страна, организирани от леви партии и движения. Грандиозни чествания се правеха между 1944 и 19989 година. Днес вече не се организират подобни масови прояви.

Най-четени