Отбелязваме Международния ден на белия бастун 15.10 | 10:18

Целта е да се привлече вниманието на международната общност към проблемите на хората с нарушено зрение

От iNews.bg

Днес отбелязваме Международнния ден на Белия бастун. Той се чества от 1969 г. по решение на Международната федерация на слепите. Целта е да се привлече вниманието на международната общност към проблемите на хората с нарушено зрение.

Белият бастун е признат и като знак за тежко зрително увреждане и като символ за самостоятелността на хората без зрение. Той не само сигнализира на останалите хора за липсата на зрение у неговите носители, но засега е и най-надеждното помощно средство за ориентиране и  придвижване на незрящите в пространството.

Нека "видим" тези, които не ни виждат под това мото в Бургас днес ще премине Международният ден на белия бастун. Проявите се организират от Регионалната съюзна организация на слепите.

Събитието ще се проведе на от 11:00 часа на пл. "Тройката".

Членове  на сдружението ще раздават информационни материали, ще демонстрират как се използва  основният инструмент за придвижване и в същото време символ на незрящите.

Целта е да повиши информираността на обществото за възможностите на хората, използващи бял бастун в своето ежедневие, както и предизвикателствата, с които се борят. Участниците са подготвили и кратка културна програма за жителите и гостите на града.

С благотворителна изложба под надслов ''Деца помагат на деца'', подпомагат незрящи деца в Плевен. Картините, участващи в изложбата са дарени от талантливите деца от Арт школа ''Таланти''.

Със събраните средства от продажбата на картините ще бъдат закупени учебни помагала за незрящи деца и деца на незрящи родители от областите Плевен и Враца. 

През 1921 г. Джеймс Бигс - фотограф от Бристол, Великобритания, ослепява след злополука. В района, в който живеел, имало силно пътно движение. За това той боядисал в бяло бастуна, който използвал за подпомагане на придвижването си. Белият цвят го направил по-забележим.

През 1930 година французойката Жили Дербемон предлага бастуните използвани от слепи хора да бъдат оцветени в бял цвят, за да се забелязват по-добре и белия цвят да бъде знак, символ на зрителния дефект.

Водещи

Най-четени