Отбелязваме Петльовден 02.02 | 10:06

Празникът е познат още като Сретение Господне и е един от най-големите в годината

От Ралица Стоянова

Днес (2 февруари) отбелязваме Сретение Господне. В народния календар денят и е популярен още като Симеоновден или Петьовден.

Това е един от 12-те големи празници в годината. На този ден се възпоменава посрещането на Младенеца Иисус от престарелия праведник Симеон.

Според Мойсеевия закон всяко първородно дете от мъжки пол се посвещава на Бога. Имало и цената за откупуване на новороденото - след навършване на 40 дни майката на детето принасяла агне в жертва на Бога.

В този ден не се реже, сече и цепи, затова се скриват всички остри предмети – брадвата се забива на дръвника, а ножът се удря в желязо. Не се преде, не се тъче, не се шие или плете, не се готви, а хлябът се нарязва предишния ден.

Празникаът се свързва с древна легенда. Тя разказва за цар Ирод, който избил всички новородени деца, за да намери новия цар. За да спаси своя любим син, дева Мария белязала дома си и всички съседни порти с кръвта на обезглавен петел. Затова българите тачат Петльовден за здраве на малките деца.

Рано сутринта във всяка къща, където има малко момче, колят курбан – черен петел. Ритуалът се изпълнява на прага на вратата. С кръвта на петела стопанинът прави кръст на вратата на дома си. От петела приготвят обредна храна, пекат малки кравайчета, които раздават на близки и съседи.

Водещи

Най-четени