Отбелязваме деня на Европа 09.05 | 07:06

В България ще се проведат редица събития по случай 9 май

От Христина Рафаилова

На 9 май отбелязваме деня на Европа.  На тази дата през 1950 г. френският външен министър Робер Шуман представя своята декларация пред международната преса в Париж. С нея той призова Франция, Германия и другите европейски страни да обединят производството си на въглища и стомана като "първа реална стъпка към създаването на европейската федерация".

Този документ остава в историята като "декларацията на Шумен”и се счита за основополагащ за днешна Обединена Европа, за началото на поетия път към общност на споделени ценности и общи интереси. 

През 1985 година ръководителите на страните – членки  на свое заседание в Милано, решават 9-ти май да бъде честван като Ден на Европа. От тогава до днес 9-ти май символизира стремежа към единство, мир и просперитет в Европа.

По случай 9 май информационното бюро на Европейския парламент в и Представителството на Европейската комисия в България организират редица събития.

 В10,30 часа в Националния археологически музей ще се проведе дискусия "Това е нашата Европа: Kак да бъдем активни граждани?". Ще бъдат представени инициативите, организирани от Представителството на ЕК и от Информационното бюро на ЕП в България по случай Европейската година на гражданите. Ще се проведе също ученическо състезание — викторина по европейски теми.

В 12,50 часа децата ще излязат пред музея и заедно ще формират надпис "Важна е Европа, важен си ти!", за да подчертаят важността на Европейската година на гражданите.

От 12,00 до 19,00 часа в 4 големи търговски центъра в столицата ще бъдат организирани различни викторини и игри  с награди. Това са Mall of Sofia, Сердика Център, THE MALL, Сити Център София.

За втора поредна година безплатният вестник "Поколение Европа", посветен на 9 май — Деня на Европа, изцяло подготвен и списван от студенти, ще бъде разпространяван на всички публични събития, в български университети и в центровете "Европа Директно". Изданието е на Информационното бюро на Европейския парламент в България.

Най-четени