Отбелязваме тържествено 110 години независимост 22.09 | 14:00

Център на празненствата е Велико Търново

От Ани Романова

България чества 110 години от обяването на Независимостта. Празникът започна рано сутринта във Велико Търново с литургия в църквата "Св. 40 мъченици”, предава бТВ.

Манифестът на княз Фердинад огласи двора на църквата както преди 110 години. Водосвет и поръсване на бойните знамена напомни за славната българска история.

От църквата празничното шествие пое към историческия хълм Царевец за издигане на националния трибагреник. За честванията, старопрестолният град посрещна стотици хора от страната и чужбина.

В София Столичната община организира тържествено честване с програма пред Паметника на Независимостта, в която  участват Софийският духов оркестър и хор "Света София”.

Военен ритуал изпълни Националната гвардейска част. Националният военноисторически музей (НВИМ) по традиция обяви вход свободен в Деня на Независимостта.

По повод Деня на независимостта пред Министерство на отбраната бяха представени основни образци на военна техника на Въоръжените сили.

Сред тях са бронирана машина "Хамър", бойни бронирани колесни машини "Командо", "Гардиан" и "Пустинна котка". Инициативата бе открита под съпровода на Военния духов оркестър.

През днешния ден основни образци на военната техника на Въоръжените сили се показват и в още 16 града в страната ни.

Обявяването на Независимостта на България е нагледен пример как с воля, единство и решителност нашият народ може да бъде господар на съдбата си. Това заявява президентът Румен Радев в свой адрес по повод тържественото отбелязване на празника.

Той  припомни, че за по-малко от три десетилетия нашите предци уверено и последователно са изминали  трудния път от Освобождението през Съединението на Княжество България и Източна Румелия до извоюването на пълния и безспорен суверенитет на страната ни.

"Честит Ден на Независимостта на всички българи! Днес нашият национален интерес е свързан и със запазването и развитието на обединена Европа, но никога не трябва да забравяме саможертвата и смелите действия на нашите предци, довели до независимостта на България", написа във Фейсбук  премиерът Бойко Борисов.

"Ние трябва да продължим твърдо да отстояваме интересите си на световната политическа сцена, да пазим идентичността си, да се гордеем с нашите традиции и култура и винаги да помним смелия и борбен дух на българина, благодарение на който днес живеем в свободна държава", посочва премиерът.

Снимка: Фейсбук

Водещи

Най-четени