Отборът "Орешарски" е на ход – кабинетът е избран 29.05 | 13:33

Народното събрание прие персоналния състав на Министерския съвет

От Филипа Тодева

Със 119 гласа "за" и 98 гласа "против" Народното събрание прие персоналния състав на Министерския съвет.

Начело на новото програмно правителство застава Пламен Орешарски, чиято номинация беше гласувана и подкрепена преди това.

Против структурата на кабинета гласуваха всички депутати от ГЕРБ и един от "Атака". Новите министри вече положиха клетви.

Самият Орешарски напусна парламента с един-единствен коментар – че първата му работа ще бъде да си подреди кабинета.

След избора Красимир Велчев от ГЕРБ коментира, че предварителната договорка с тези, които напуснаха залата - "Атака", е ясна. "Жалко, че се избира правителство със задкулисни договорки", посочи той.

Волен Сидеров увери, че това, което не работи в кабинета, ще го отхвърли. "Ако правителството кривне, ще поискаме оставката му", категоричен бе той.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отбеляза, че за първи път имаме кабинет, гласуван с под 120 депутати. "По-добре с такова правителство, отколкото без, затова им желая успех", каза той. 

По думите на Борисов няма нищо по-лошо от това да предлагаш непоискана помощ.

"До този момент, в който аз нееднократно им предложих да дойдат да покажат програмата си и да поискат подкрепа, никой от тях не дойде”, обясни той.

На излизане от парламента бившият служебен премиер Марин Райков каза, че неговото правителство си е изпълнило дълга и вече е свободно.

Райков обясни, че предава поста си с надежда, че наследникът му ще продължи по неговия път и ще се справи с отговорността. Бившият премиер уточни, че се надява започнатото от предишния кабинет да бъде оценено.

На въпрос как би коментирал нова тройна коалиция между БСП, ДПС и "Атака”, той заяви, че те сами трябва да коментират, и се въздържа от мнение по темата.

Водещи

Най-четени