Отварят гроба на Вапцаров! Останките на поета са изчезнали? 19.01 | 11:01

Гробарят доверил на наследниците, че в ковчега няма скелет

От iNews.bg

Роднините на Никола Вапцаров са поискали ексхумация на тялото на поета. Наследниците се притесняват, че тленните останки на големия български поет, са били откраднати. Затова са подали иск в съда, чието решение се очаква догодина.

Пред TV7 племенникът и внукът на поета обявиха, че роднина на Вапцаров по линия на сестра му през 2009 г. била погребана в гроба на поета. Гробарят обаче доверил на наследниците, че в него категорично нямало скелет.

С години продължава спора между наследниците и община Банско, където се намира къщата-музей. Според роднините отказът на общината да върне имота е заради икономически интерес.

Родственици на поета искат 500 хил. лв. от местната управа. Причината е, че общината е ползвала къщата-музей в продължение на 10 години, без да плаща наем. Сега наследниците трябва да влязат във владение.

Внукът на поета обясни, че на техния иск общината е отвърнала с контра иск в размер на 1,5 млн. лв., с аргумента, че това са парите вложени в музея за последните пет години. "Къде отиват тези пари?", питат наследниците на поета.

Внукът и племенникът на Никола Вапцаров, носещи неговото име, обвиниха музейните работници в некомпетентност, като изтъкнаха факта, че обектът не предоставя възможност за превод на чужденци, което автоматично го лишава от възможността да бъде посещаван от международни туристи.

Водещи

Най-четени