Отварят офертите в най-големия търг за е-управление 16.01 | 07:06

Проектът е по ОП "Административен капацитет"

От Деляна Петкова

Днес (16 януари) ще бъдат отворени офертите в най-големия търг за ускоряване на електронното управление, съобщиха от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС).  

Проектът, носещ името "Развитие на административното обслужване по електронен път", се осъществява с финансовата подкрепа на ОП "Административен капацитет” (ОПАК) и се съфинансирана от ЕС чрез Европейския социален фонд.

Бюджетът е 18 млн. лева, допълват от министерството. Срокът за подаване на оферти за този търг изтече на 13 януари.

Създаването на електронно правителство е един от начините да бъде облекчена администрацията и съответно - намалена бюрокрацията у нас. Според позиция на Българската стопанска камара (БСК) така може да бъде подобрено качеството на услугите за гражданите и бизнеса.

Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР), в която влизат всички основни бизнес организации у нас, също поиска ускоряване на процеса по създаването на е-правителство. В България се предлагат 35 електронни услуги, докато в страни като Финландия, Холандия и Естония - те са между 700 и 900, посочват от организацията.

С въвеждането на електронното управление в страната ще се промени към по-добро и бизнес средата, смятат още работодателите.

Водещи

Най-четени