Отделен протест за оставката на Гешев пред ВСС 22.10 | 08:40

Висшите съдии ще обсъждат през това време дали да се започне дисциплинарно производство срещу главния прокурор

От iNews.bg

"Правосъдие за всеки” организира протест пред сградата на Висшия съдебен съвет днес. Протестиращите ще се съберат, за да поискат оставката на главния прокурор Иван Гешев за пореден път, предаде БГНЕС.

Съпредседателят на "Демократична България” Христо Иванов ще бъде пред Висшия съдебен съвет, за да поиска да започне дисциплинарно производство срещу главния прокурор Иван Гешев.

В четвъртък е предвидено пленумът на ВСС да обсъди исканията за започване на дисциплинарно производство и освобождаване на Гешев. Още на 22 юли Христо Иванов сезира ВСС с такова искане с мотива, че за една година на поста си Гешев е допуснал тежки системни нарушения, включително на законови разпоредби, на Етичния кодекс на българските магистрати и на презумпцията за невиновност.

"Неговите действия доведоха до мащабна политическа криза и безпрецедентна резолюция на Европейския парламент с верни негативни констатации за положението в България. С това той преизпълнени предвиденото в конституцията основание за уволнение – "действия, които накърняват престижа на съдебната власт”, заявява Христо Иванов.

Като точка в дневния ред обаче на Пленума на ВСС не са включени исканията за стартиране на дисциплинарно производство и освобождаване на Иван Гешев.

Пленумът на Висшия съдебен съвет ще обсъди Обръщението на съюза на съдиите в България и Доклада на Европейската комисия за върховенството на закона. 

Водещи

Най-четени