Отец Иван ще се възстановява бавно. Има болки около ребрата 16.10 | 08:18

Макар и в болница, мислите на добрия старец са за приюта в Нови хан

От Цанка Донкова

Болките се увеличиха от вчера следобед. Около ребрата. Така описа състоянието си отец Иван, след като прекара 4-часова операция заради тежката катастрофа край Пловдив.

Около 19 часа неговият личен автомобил излита в канавката на отбивката за Съединение малко след като колата слиза от автомагистрала "Тракия". Зад волана е бил приятел на отчето, а след инцидента отец Иван е с тежки счупвания на десния крак. В момента свещеникът е в Клиниката по ортопедия към УМБАЛ "Св. Георги" под тепетата.

"Шофьорът искаше да пие кола. Явно му се е доспало и понеже тя беше на задната седалка, аз откачих колана да я взема. На завоя той не намали скоростта и аз му извиках "спри". Той не ме разбра и бавно реагира. Усетих само удара", разказва добрият старец в ефира на Нова телевизия. Той заяви, че не знае с каква скорост са се движили, но не са бързали.

"Не мога да кажа с колко сме се движили. И пътят не е добър, и шофьорът не се съобрази със скоростта", заяви отец Иван по отношение на вината за катастрофата. Той обаче уточни, че на въпросния завой видимостта не е била много хубава, а и са карали на къси фарове.

"Извиках му бързо "намали", но той докато реагира", разказва отец Иван. Но макар че е в болница, той не спира да мисли за приюта в Нови хан. "Децата ще останат гладни. Парите и храната привършват, а идва зимата", вайка се отец Иван. И посочва, че няма и дърва - съвсем малко са. Инцидентът става точно в това време на годината, когато отец Иван обикаля, за да намери дърва и въглища за нуждаещите се.

1413783Лекуващият лекар на отец Иван коментира състоянието му. Той посочи, че е едва втори постоперативен ден и за момента състоянието на добрия старец е стабилно. "Ще видим как ще се възстановява, но няма опасност за живота му", уточни д-р Ангел Чехливанов.

Той заяви, че ще уточняват с нови графии дали появилите се болки около ребрата на отец Иван са само контузия, или нещо друго.

Що се отнася до изписването, лекарят посочи, че това ще се случи, когато са убедени, че няма опасност за благодетеля на приюта в Нови хан.

Възстановяването на отец Иван ще става поетапно. "След третия ден след операцията ще има раздвижване в леглото, след това – сядане. После вертикализиаране, най-вероятно с патерици", посочи медикът.

Макар че отец Иван е в болница, мислите му не престават да са при хората, които се нуждаят от помощта му. "290 души чакат на неговата помощ", посочва Тодор от приюта. В същото време отчето не е останал "без хора на главата" в болницата. Всички са му носили храна и вода. "Една жена дори донесе чаршаф, тъй като няма с какво да се завие", уточни Тодор.

Водещи

Най-четени