Отзовават предсрочно посланика ни в Бразилия заради Боевски 06.11 | 16:56

Прекратяват задграничния му мандат

От Мая Александрова

Министърът на външните работи Кристиан Вигенин наказа дисциплинарно посланика ни в Бразилия Чавдар Николов. Неговият задграничен мандат ще бъде предсрочно прекратен.

Вигенин е взел това решение, след като се е запознал с протоколите от заседанията на Дисциплинарния съвет на МВнР и събраните доказателства по образуваното дисциплинарно дело.

Действията на посланик Чавдар Николов във връзка с процедурата по експулсиране на Гълъбин Боевски представляват нарушение по чл. 89, ал. 2, т. 1 от Закона за държавния служител, а именно неизпълнение на служебни задължения.

С действията си Николов е нарушил и чл. 28, ал. 1 от Закона за държавния служител и чл. 17, ал. 1 от Кодекса за поведение на служителите в държавната администрация, като е уронил престижа на държавната служба, в частност на дипломатическата служба.

Преките резултати от извършеното нарушение се състоят в липса на предварителна информация в Министерството на външните работи относно факта, времето и основанието за завръщането на Гълъбин Боевски.

Липсва съответната информация и за други държавни органи и институции, които имат пряко отношение към случая "Боевски" – Прокуратурата и Министерството на правосъдието.

В становището за решението на външния ни министър се твърди, че поведението на посланика е довело до намаляване на общественото доверие в Министерството на външните работи, сред чиито основни функции е да защитава правата и интересите на българската държава и на българските граждани и юридически лица в чужбина.

Кристиан Вигенин ще инициира приемането на решение на Министерския съвет за предложение до президента за издаване на указ за освобождаване на Чавдар Николов от длъжността извънреден и пълномощен посланик на Република България във Федеративна република Бразилия.

Най-четени