Отиди на работа с колело 20.05 | 07:25

София отбелязва Световния ден за ходене на работа с колело

От Елена Коцева

Велосипедът е чудесен начин да отидете на работа, училище или детска градина.

Петъчният 20 май е денят на традиционното велошествие по случай световния ден за ходене на работа с колело.

То е организирано от сдружение "Велоеволюция" и е под наслов "Влез в рекорда". Целта на инициативата тази година е да бъде поставен рекорд, като се съберат максимален брой превозни средства и водачите им на площ от 16 паркоместа.

Сборният пункт е площад "Александър Невски”, а началото е от 18 ч. Официални гости на инициативата ще бъдат министърът на околната среда и водите Нона Караджова, главният архитект на София Петър Диков и зам.-председателят на комисията по регионална политика в НС Николай Пехливанов. Те ще дадат началото на велошествието.

"Нека да докажем, че в София може да има велосипедно придвижване и че то, освен да доставя удоволствие, е един по-бърз, по-евтин, по-здравословен начин на придвижване. И най-важното - пести и без друго ограниченото пространство в столицата ни", коментират организаторите.

Традиционното събитие се провежда за 14-ти път в София, като целта му отново е да събере хората, които се придвижват с велосипед в града и да покаже необходимостта от подобряване на велосипедната инфраструктура и повишаване на безопасността и толерантността по пътищата.

Велосипедистите ще тръгнат по ул. "Г.С. Раковски” – бул. "Патриарх Евтимий” – бул. "Фритьоф Нансен” – бул. "Евлоги Георгиев” – до паметника на Съветската Армия. Всички улици ще бъдат затворени и обезопасени за нашето събитие.

Водещи

Най-четени