Отказа ли се Танева от създаването на зоополиция 02.10 | 12:10

България е след малкото страни и може би единствената членка на ЕС, която не е създала зоополиция за борба срещу престъпленията на животни

От iNews.bg

Важно е, че има консенсус за необходимостта от създаване на зоополиция. Това каза пред журналисти министърът на земеделието и храните Десислава Танева по повод кръглата маса "Бъдещето на зоополицията в България” в Информационното бюро на Европейския парламент в София, цитирана от Фокус.

"За процедурата по един законодателен акт минава значително време. По-важното е, че има съгласие, консенсус от необходимостта от създаване на зоополиция”, обясни министър Танева.

"Осъзната е необходимостта от създаването и функционирането на зоополиция. Според мен шапката вероятно трябва да бъде МВР. Всички останали законодателни актове, които следва да се прилагат и да се търси ефективността от приложението на нормите в системата на МЗХ, в частност БАБХ - визирам Закона за защита на животните. Подехме законодателна инициатива още в началото на мандата. В парламента чакаме приемането на промените, след което ще се изготви и приеме Национална програма за овладяване на популацията от безстопанствени кучета”, посочи министър Танева.

1576365

Още през юли стана ясно, че у нас ще бъде създадено ново звено към МВР на зоополиция, която ще е по холандски модел.

Преди 4 години имаше идея да се прави отделна структура към Българската агенция по безопасност на храните, което обаче излиза много скъпо. Идеята е към всяка областна дирекция на полицията да има звено от двама зоополицаи - разследващ и оперативен, които да приемат сигнали, да разследват и арестуват хората, проявяващи насилие и жестокост към животни.

Припомняме, че България е след малкото страни и може би единствената членка на ЕС, която не е създала зоополиция за борба срещу престъпленията на животни. Природозащитните организации у нас отдавна настояват да се създаде такова звено, като са изпращали множество петиции и декларации до различните правителства, но молбите им са оставали без последствия.

Водещи

Най-четени